ETT AMERIKANSKT REQUIEM

Gamelikören har under flera år konserterat i allhelgonatider. Kören har uppfört verk som på olika sätt har behandlat frågor om tidens slut, om liv och död och om vår livsvandring. Allhelgonatiden får oss att stanna upp ett ögonblick och reflektera över livet och över vad som kommer sedan. Viktiga angelägenheter för den åldrande människan.


Den amerikanska tonsättaren Dan Mitchell komponerade för några år sedan ett Requiem. Det vill säga ett verk med urgamla rötter i den katolska kyrkan. En mässa över en bortgången människa. Mitchells verk är skrivet för kör, stråkkvartett och piano. Hans tonspråk är vackert och klart. Verkets latinska och engelska texter presenterar på ett lättillgängligt sätt de stora frågorna om liv och död. Upplagt alltså för en mycket vacker stund i höstmörkret.

Gamelikören har valt att komplettera Requiemet med ett par andra stycken av Dan Mitchell. Hans finstämda Be at peace och May the road rise to meet you är verk som ger tröst och hopp i vår utsatta och oroliga tid. Instrumentalstycket Elegy Adagio fungerar som en meditation efter den inledande körsatsen.

Helheten har fått titeln Ett amerikanskt requiem. Detta requiem har en speltid på ca 55 minuter och framförs av Gamelikören med instrumentalensemble under ledning av Håkan Wikman lördagen den 2 november 2024 klockan 18 i Forsby kyrka i Helsingfors.

Projektsångare är varmt välkomna med i uppförandet av verket. Projektet startar tisdagen den 20 augusti klockan 12 i Berghyddan i Gammelstaden. Anmäl dej med formuläret här, gärna före den 15 augusti 2024.

Välkommen!